Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК опитва да затвори случая „Пеевски“ без взето решение


Единствената поява на Пеевски е на плаката с кандидатите на ДПС. Не е известно кога е направена снимката.
Единствената поява на Пеевски е на плаката с кандидатите на ДПС. Не е известно кога е направена снимката.

Централната избирателна комисия е разгледала жалбата на гражданско движение „Боец“ срещу кандидатурата на Делян Пеевски за представител в Европейския парламент, но не е излязла с решение. Сигналът твърдеше, че няма доказателства, че Пеевски отговаря на изискването на чл. 351, ал.1 от Изборния кодекс - кандидатът да е живял в България или друга страна от ЕС през последните шест месеца. Липсата на решение отнема възможността на жалбоподателя да продължи законовата процедура и да обжалва пред Върховния административен съд.

Вместо да излезе с решение, ЦИК изпраща писмо. На 30 април председателят Стефка Стоева и секретарят Севинч Солакова са изпратили отговор до „Боец“. В писмото се казва, че Пеевски е подписал декларация, както правят всички кандидати, че отговаря на условията по закон. Освен това ЦИК е изпратила всички кандидати за проверка в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ и проверката е установила, че всички отговарят на изискванията.

Дневник“ цитира говорителя на ЦИК Александър Андреев, който е обяснил, че няма основание да се заличава кандидатурата на Делян Пеевски, тъй като отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

„За него, както и за всички останали кандидати, е направена предварителна справка в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Тя показва, че Делян Пеевски има постоянен и настоящ адрес в България от повече от 6 месеца, каквото е изискването на кодекса“, е казал Андреев.

Наличието на постоянен и настоящ адрес в България обаче не означава задължително, че в този период даден български гражданин е бил в страната или в друга страна от ЕС.

На сайта на ЦИК са публикувани решенията от 30 април и сред тях липсва такова, което да е свързано със случая „Пеевски“.

"Това е опит за изборно "изпиране" на Пеевски, тъй като е фактическо заобикаляне на законовата процедура с цел да бъдат ограничени по-нататъшните ни действия като податели на сигнала", коментира председателят на „Боец“ Георги Георгиев.

Организацията е изпратила поредно писмо до ЦИК, в което напомня, че внесеният сигнал е на основание чл. 57 от Изборния кодекс и „ЦИК следва да разгледа сигнала и да се произесе с Решение. Това би ни дало възможност, ако не сме удовлетворени от решението на Комсията да обжалваме същото пред Върховния административен съд“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG