Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Операция Свобода": осуетено бягство на Мадуро и още сблъсъци във Венецуела


Ранените при сблъсъците снощи във Венецуела са над 70.
Ранените при сблъсъците снощи във Венецуела са над 70.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да избяга в Куба, но е бил убеден от Русия да остане в страната си. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

„На пистата го е очаквал самолет и доколкото разбираме е бил готов да замине тази сутрин, но руснаците са го накарали да остане“, каза Помпео. Според държавния секретар американските служби разполагат с информация за готовността на водещи лица от управлението да дезертират в случай на бунт срещу властта.

Сблъсъците във Венецуела продължават. В началото на седмицата част от военните в страната се обърнаха срещу Мадуро след призив на лидера на опозицията Хуан Гуайдо. Във вторник той призова за преминаване към „последна фаза“ от свалянето на Мадуро от президентския пост. В отговор хиляди се стекоха по улиците на столицата Каракас. Стигна се до тежки сблъсъци с органите на реда, подкрепящи настоящия президент. По данни на агенция ЕФЕ ранените са били над 70.

Очаква се в сряда протестите да продължат, след като Гуайдо отправи видео послание, приканващо военните да не спират да изпълняват "операция Свобода", а гражданите отново да излязат по улиците.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заплаши, че САЩ ще наложат пълно ембарго и финансови санкции на Куба, ако страната не спре да оказва военна подкрепа за Мадуро във Венецуела. По-рано съветникът по национална сигурност на Тръмп Джон Болтън отправи обвинение, че кубински военни държат Мадуро на власт.

Министерството на външните работи на България също излезе с позиция за случващото се във Венецуела. От министерството призовават за мирно решение на кризата и преход към легитимна, демократично установена власт. През февруари България, заедно с 50 други държави, призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG