Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Сериозно нарушение на конституцията“: 10 дни затвор в Русия за шествие за 1 май


Организацията ОВД-Инфо, която следи за полицейски нарушения по време на протести, съобщава за общо 68 задържани.
Организацията ОВД-Инфо, която следи за полицейски нарушения по време на протести, съобщава за общо 68 задържани.

Административен съд в Санкт Петербург осъди на 10 дни затвор двама опозиционери, които организираха нерегламентиран, според съда, протест за 1 май.

Присъдите бяха произнесени рано сутринта срещу Александър Шуршев, координатор на движението на Алексей Навални за Санкт Петербург, и Андрей Пивоаров, ръководител на опозиционното гражданско движение „Открита Русия“.

Адвокатът на Пивоаров, Анастасия Буракова, обвини съда в Санкт Петербург в нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, защото е насрочил изслушването на двамата в 1 часа през нощта.

Движението „Открита Русия“ твърди, че е получило разрешение от общината в Санкт Петербург да проведе шествие за 1 май под надслова „Свободни избори за свободен Санкт Петербург“.

Полицията започна да арестува демонстранти веднага след началото на шествието с лозунги, критикуващи президента Владимир Путин и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов.

Организацията ОВД-Инфо, която следи за полицейски нарушения по време на протести, съобщава за общо 68 задържани.

Демонстранти са съобщили пред репортер на Радио Свободна Европа, че полицаите са използвали насилие, една жена е със счупена ръка, а фоторепортерът Георги Марков е пребит в ареста.

Градските власти съобщиха, че полицията е трябвало „да задържи няколко подбудители към безредие“, за да „стабилизира“ ситуацията след като „провокатори“ се появили на шествието за 1 май.

Омбудсманът на Санкт Петербург Александър Шишлов обаче критикува действията на полицията при разпръскването на шествието и ги нарече „сериозно нарушение на конституцията“.

Президентският съвет по човешки права на Русия разпространи позиция, с която се съгласява със заключенията на Шишлов.

Десетки бяха задържани в няколко руски града на 1 май, когато опозиционни активисти, комунисти и членове на профсъюзи отбелязваха Деня на труда с шествия и антиправителствени протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG