Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на правосъдието на САЩ отказа да говори пред комисия, доминирана от демократи


Министърът на правосъдието Уилям Бар
Министърът на правосъдието Уилям Бар

Американският министър на правосъдието, който е и главен прокурор на страната, няма да присъства на заседанието на парламентарна комисия, която ще разисква доклада на Робърт Мълър за руската намеса в изборите през 2016 г.

Министър Уилям Бар, който в сряда даде показания пред контролирана от републиканците сенатска комисия, заяви, че в четвъртък няма да се яви на заседание на долната камара на парламента, която е доминирана от демократите, поради несъгласие с формата на заседанието.

Въпреки заявлението на Бар, председателят на Правната комисия Джери Надлер увери, че заседанието ще се състои. Засега не е ясно дали на министъра ще бъде изпратена призовка или първо ще се проведат преговори за формата на предстоящите показания. Депутатите искат Бар да бъде разпитван включително и от щатни юристи на долната камара, а не само от членове на Камарата на представителите. Това е „безпрецедентно и ненужно“, заяви говорителка на министерството.

Основният спор между републиканци и демократи се отнася до това дали министър Бар е предал правилно извода от доклада на Робърт Мълър. Според този вече оповестен извод президентът Тръмп не е възпрепятствал правосъдието в хода на разследването. Спорът допълнително се изостри след като самият Робърт Мълър заяви, че резюмето на собствения му доклад, направено от министъра, „не отразява в пълнота контекста, характера и същината“ на текста.

Междувременно докладът на Мълър стана бестселър в САЩ, където книжната версия на документа досега е отбелязала над 40 000 продажби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG