Връзки за достъпност

Извънредни новини

Порожанов отчита проверки на къщи за гости, прокуратурата го опровергава


Порожанов отново отчете резултати, които обаче пресцентърът му отдавна бе разпространил.
Порожанов отново отчете резултати, които обаче пресцентърът му отдавна бе разпространил.

Министърът на земеделието Румен Порожанов каза тази сутрин пред Нова телевизия, че „фонд „Земеделие” си е свършил работата“ по случая с къщите за гости, построени с европейски пари. Фондът бил „направил всички чекове от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”, каза министърът.

Два часа след телевизионното интервю на Порожанов, прокуратурата разпространи уточнение, че министърът не участва в проверката на къщите:

„Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“, се казва в съобщението, което напомня също на министъра, че не е проверяващ, а проверяван:

"Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз".

Порожанов каза също, че фонд „Земеделие“, чийто директор той бе с кратко прекъсване от 2011 до 2017 г., е извършвал проверки само след сигнали. Това е обяснението, че досега не е проверена къщата в Сандански, заради която бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече е обвиняем.

„Няма сигнал, който да е подаден. А ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”, каза министърът.

На сайта на фонда обаче само са изредени мерките по Програмата за развитие на селските райони, но няма списък с бенефициентите, включително и за мярка 311, по която са финансирани къщите за гости.

На 24 април прокуратурата съобщи, че е възложила на МВР проверка на всичките 746 къщи за гости, построени по тази програма. Това стана след проверки на свързаната с Манолев къща в Сандански и къщите на свекъра на депутата от БСП Елена Йончева.

Румен Порожанов представи в началото на седмицата резултати от проверки, но не уточни, че те нямат връзка с възложената цялостна проверка. Министърът каза, че фонд „Земеделие“ е изискал възстановяване на субсидията за 32 къщи, а за други 62 – частично възстановяване, като общата търсена от държавата сума е почти 10 милиона.

Данните наистина са стари. Те напълно съвпадат с тези, които държавен фонд „Земеделие“ изпрати в отговор на запитване на Свободна Европа още на 15 април.

„В резултат от извършени проверки след изплащане на субсидиите са наложени финансови корекции на 63 къщи за гости в размер на – 9 757 065,73 лв., като по 32 проекта е изискана за възстановяване цялата субсидия в размер общо на 8 391 191,53 лв“, пишеше в отговора на фонда.

Това показва, че няма данни за извършени нови проверки след това и министърът повтаря старите числа. Единственото ново е броят на проверените къщи, който Порожанов съобщи в началото на седмицата – 110. Както и средната стойност на субсидията – по 135 хиляди евро на къща. Това означава, че над половината от проверените дотук проекти са с нарушения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG