Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масови нарушения: половината от проверените дотук къщи за гости ще връщат пари


Румен Порожанов.
Румен Порожанов.

Повече от половината от досега проверените 110 къщи за гости, построени с пари от еврофендове, са с установени нарушения. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Румен Порожанов след заседанието на кабинета във вторник. Съставени са актове за 10 млн. лева.

По данни на Министерството на земеделието средната сума за финансиране на един обект е около 135 хиляди евро, каза Порожанов. Това означава, че близо половината от проверените къщи са с установени нарушения. За 32 от къщите за гости е изискано пълно възстановяване на субсидията.

Между 2007 и 2013 г. по Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости. Те са финансирани с до 200 хил. евро всяка.

По разпореждане на премиера Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров от миналата седмица екипи с участието на служители на МВР, на НАП и на Държавен фонд "Земеделие" правят проверки на обектите. Проверява се дали за тях са плащани данъци и дали са използвани по предназначение.

Ако има виновни за злоупотреби с еврофондове, те да бъдат уволнени и „да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“, е заявил по време на заседанието на правителството министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той е изтъкнал, че целта на програмата е била да подпомага туризма, но заради злоупотребите новата програма за финансиране не е отворена към настоящия момент.

Разкритията за къщи за гости, финансирани с европейски средства от фонд „Земеделие“, започнаха от публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ за вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев край Сандански, която е построена със субсидия по програмата за развитие на селските райони, но е използвана като частна вила. Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал.

Благоевградската Окръжна прокуратура преди седмица повдигна обвинение на Манолев за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG