Връзки за достъпност

Извънредни новини

„А искаш ли ролята на космато чудовище?“ Питър Мейхю, който днес ни напусна


Питър Мейхю.
Питър Мейхю.

„Обичах го“. Така Хан Соло се сбогува с Чубака. Актьорът Харисън Форд отдаде почит на своя колега Питър Мейхю, който почина на 74 години. Форд описа колегата си, който изигра голямото и космато чудовище Чубака, като „мил и възпитан мъж“ с „благороден характер“.

Героите на двамата бяха близки приятели във филма и заедно пилотираха „Хилядолетния сокол“. „Ние бяхме партньори във филма и приятели в живота повече от 30 години и аз го обичах“, каза Харисън Форд.

Питър Мейхю е роден на 19 май 1944 г. в Барнс, Лондон. Работил като санитар в болницата „Кингс колидж“, когато филмовият продуцент Чарлз Шниър вижда негова снимка и забелязва, че той стърчи над хората около себе си. Предлага му роля в „Синдбад и окото на тигъра“ (1977). Малко по-късно Мейхю чува въпроса: „А искаш ли ролята на едно космато чудовище?“

След успеха и славата, които му носи трилогията „Междузвездни войни“, Питър Мейхю издава две книги – „Да пораснеш великан“ и „Моят любим великан“. Основава и благотворителна организация на свое име. Управлява и сайта chewbacca.com.

Мейхю е починал в дома си в Тексас на 30 април, но семейството му съобщи днес за загубата.

„Той вложи сърцето и душата си в ролята на Чубака и това си личеше във всеки кадър“, се казва в съобщението на семейството му.

„Най-милият великан“. Така го нарече актьорът Марк Хамил, който изигра Люк Скайуокър. „Най-забележителното в него бе духът му и неговото мило отношение към всеки. Той излъчваше щастие и топлина“.

Създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас е търсел висок актьор за ролята на Чубака и в началото се бил спрял на високия 1,98 м. Дейвид Праус. Той обаче искал да играе Дарт Вейдър и тогава Лукас се обърнал към Мейхю – висок 2,18 м. Избрал го само заради височината му. Лицето му никога не се показва в кадър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG