Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп и Путин обсъдиха Венецуела, Северна Корея и Украйна


Доналд Тръмп и Владимир Путин.
Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са провели в петък телефонен разговор по редица от водещите глобални въпроси. Сред обсъдените теми са били ситуациите във Венецуела, Северна Корея, Украйна, както и ядрените арсенали на двете световни сили.

„Говорихме за договорка по отношение на ядрените оръжия, в която ние да произвеждаме по-малко и те да произвеждат по-малко“, заяви Тръмп пред журналисти. Според американския президент Китай също е заявила готовност да се включи в ограничаването на ядрените арсенали, като това е било обсъдено по време на търговските преговори от преди няколко месеца. През февруари САЩ и Русия се оттеглиха от договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Друга от темите на разговора е била кризата във Венецуела. От изказване на говорителите на Белия дом и Кремъл, стана ясно, че и двамата президенти не желаят намеса на държавите им в конфликта, а целта е положителна развръзка от кризата в страната. Русия подкрепя настоящият президент Николас Мадуро, докато САЩ стои зад лидера на опозицията и обявил се за временно-изпълняващ длъжността на президент Хуан Гуайдо.

По време на разговора е била обсъдена и ситуацията в Украйна. Според руския президент новото ръководство на страната в лицето на Володимир Зеленски трябва да предприеме решителни стъпки за решаването на кризата в страната. Последната договорена среща между Путин и Тръмп бе отменена от последния заради събитията в Керченския пролив. През ноември 2018 г. представители на руската брегова охрана откриха огън, а по-късно превзеха украински военни кораби и плениха 24 моряци, преминаващи през пролива.

Сред обсъжданите въпроси е била и ситуацията със Северна Корея. Според говорителят на Белия дом Сара Сандърс, Доналд Тръмп е подчертал важността в позицията на Русия по отношение на денуклеаризацията в КНДР. По време на срещата между Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в края на април, руският президент заяви, че е готов да предложи помощта си за облекчението на международните санкции, стига от Пхенян да започнат поетапното си обезоръжаване.

Тръмп и Путин, чиито последен контакт беше по време на срещата на Г20 в Аржентина през 2018 г., са успели да обсъдят и докалда на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в американските избори през 2016 г. На въпрос от журналисти дали американският президент е предупредил своя руски колега да не се намесва в изборите през 2020 г., Тръмп отговори, че подобна тема не е била обсъждана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG