Връзки за достъпност

Извънредни новини

Принудително „твърдо“ кацане на „Шереметиево“ уби 41 души


Самолетът след инцидента на пистата в "Шереметиево" в Москва.
Самолетът след инцидента на пистата в "Шереметиево" в Москва.

41 души загинаха при извънредно приземяване на пътнически самолет на летище „Шереметиево“ в Москва.

Самолетът „Сухой суперджет“ на компанията „Аерофлот“ е бил със 73 пътници на борда и петима души екипаж, когато е докоснал земята и след това е ускорил по пистата, което било последвано от запалване на двигателя.

„Според последна информация от разследването, 37 души са оцелели“, се казва в съобщение на Следствения комитет на Русия.

Най-малко петима ранени пътници са отведени в болница. Двама от тях са в критично състояние. Един член на екипажа и поне две деца са сред загиналите.

Самолетът е излетял от „Шереметиево“ към северния град Мурманск, но е бил принуден да се върне заради неуточнени „технически причини“, според „Аерофлот“.

Компанията каза, че двигателите на самолета се запалили на пистата след принудителното кацане, а не във въздуха, както бе съобщено първоначално.

Пилотът и пътниците са цитирани да казват, че самолетът е бил ударен от светкавица по време на гръмотевична буря. Следственият комитет започна разследване на причините.

Полет SU-1492 е излетял от „Шереметиево“ следобяд на 5 май. Сайтът за проследяване на полетите Flightradar24 показва, че самолетът е направил два кръга около Москва и се призимил след 45-минутен полет.

Агенция „Интерфакс“ съобщи, че самолетът не е успял да кацне първия път, защото все още се е движел с висока скорост. При втория опит не е сработила автоматичната система. Това е принудило пилота да предприеме „твърдо“ кацане.

Видео клипове в социалните мрежи показват как пътници се спускат по надуваемите съоръжения за евакуация, тичат по пистата с багажа си в ръка, в опит да избягат от горящия самолет.

„Аерофлот“ твърди, че екипажът е направил всичко възможно, за да спаси пътниците, които били евакуирани за 55 секунди. Компанията публикува и списък с имената на 33 оцелели пътници.

Производителят на самолета, „Сухой гражданска авиация“, каза, че самолетът е минал технически преглед преди месец. Пилотът имал 1400 летателни часа.

Катастрофата принуди „Шереметиево“ да пренасочи няколко полета. Президентът на Русия Владимир Путин изказа съболезнования на семействата на жертвите. В Мурманск е обявен тридневен траур.

Това е вторият фатален инцидент с този модел самолет, който е широко разпространен в Русия. През 2012 г. по време на демонстрация в Индонезия, „Сухой“ се разби в планина и уби 45-те души на борда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG