Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС осъди отмяната на кметските избори в Истанбул, които Ердоган загуби


Федерика Могерини
Федерика Могерини

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите за изборите за кмет на Истанбул и да проведе ново гласуване на 23 юни, предаде БТА. Това решение противоречи на идеята за демократичен изборен процес, заявиха върховният представител по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан

Вчера от избирателната комисия взеха решение за провеждането на нови избори в най-големия турски град. Като причина бе изтъкнат проблем с документи от секционни комисии и статутът на част от членовете им, които не са били държавни служители. Вотът бе оспорен от водената от президента Реджеп Тайип Ердоган Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Преди месец представителят на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу спечели изборите, побеждавайки кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм с близо 14 хил. гласа.

От опозицията определиха решението като „чиста диктатура“. „Незаконно е да се побеждава ПСР“, написа в „Туитър“ членът на РНП Онурсал Агъдюзел.

Решението на избирателната комисия е посрещнато остро от жителите в няколко района на Истанбул, съобщи Ройтерс. Според свидетел хората са започнали да удрят с чинии и тигани в знак на протест срещу решението.

В столицата Анкара полицията е блокирала сградата на Висшата избирателна комисия в понеделник вечерта, преди окончателното произнасяне на решението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG