Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свят без корали и рифове. Милион видове може да изчезнат твърде скоро


Жителите на село Хармати в Индия се опитват да преместят с багер тялото на убит слон на 2 май 2019 г.
Жителите на село Хармати в Индия се опитват да преместят с багер тялото на убит слон на 2 май 2019 г.

Корали, рифове, акули, почти половината земноводни, една трета от бозайниците, които познаваме... Всичко това може да бъде загубено немислимо бързо, в рамките на само няколко десетилетия. Учените са установили, че един милион животни и растителни видове може да изчезнат заради неспирното преследване на икономически растеж от страна на човечеството. Това гласи научен доклад за последиците, които модерната цивилизация има върху природата, съобщава Ройтерс.

„Ако искаме да оставим на нашите деца и внуци свят, който не е разрушен от човешките дейности, трябва да действаме сега“. Това каза британският химик Робърт Уатсън, ръководител на изследването. То е дело на Междуправителствената платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES), в което са включени близо 130 държави, сред които САЩ, Русия и Китай.

Рифовете изчезват
Рифовете изчезват

Сред всичките 8 милиона растения, насекоми и животински видове, съществуващи на земята, близо 1 милион са застрашени от изчезване, като в много от случаите рискът се отнася за следващите десетилетия.

Като основни двигатели на разрастващата се криза са идентифицирани промишленото земеделие и промишленият риболов. Подчертава се също, че настоящият ръст на изчезването на видовете е стотици пъти по-висок от средния в предходните 10 милиона години.

10 процента от насекомите са застрашени от изчезване
10 процента от насекомите са застрашени от изчезване

Докладът посочва, че глобалното затопляне, причинено от изгарянето на въглища и петролни продукти, увеличава значително загубите за природата.

Това е най-голямото и всеобхватно изследване, обвързващо съдбата на човечеството и природата. По данни на Ройтерс докладът е завършен след сериозни спорове между членовете на IPBES, продължил до 3 часа сутринта в събота в Париж.

Един от основните изводи говори за нуждата от приемане на нова „пост-растежна“ форма на световните икономики, за да бъдат избегнати екзистенциалните рискове от замърсяванията, унищожението на естествените хабитати и промяната в климата.

Учените са работили върху проекта повече от 3 години. Фактите в него се основават на над 15 хил. изследвания.

Листът със застрашени видове включва повече от 40 процента от земноводните видове, 33 процента от коралите, формиращи рифове, акули и представители на тяхното животинско семейство и повече от една трета от всички земни бозайници. Учените се колебаят за представителите на насекомите, но предполагаемата оценка за застрашени видове е за близо 10 процента.

Докладът излиза в момент на засилено активизиране на природозащитни групи. Във Великобритания гражданското неподчинение на групата Extinction Rebellion накара местния парламент да обяви състояние на висока тревога по отношение на климата.

Extinction rebellion
Extinction rebellion

Според експерти, цитирани от Ройтерс, докладът ще окаже напрежение върху множество страни да предприемат смели действия в защита на дивия живот. Очакванията са това да има най-голяма въздействие по време на конференцията, посветена на биоразнообразието, която ще се проведе в края на следващата година в Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG