Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде живее Пеевски? ВАС също отказа да провери този въпрос


Делян Пеевски в парламента.
Делян Пеевски в парламента.

Къде е прекарал последните шест месеца депутатът от ДПС и кандидат-член на ЕП Делян Пеевски и дали изобщо има право да участва в предстоящите евроизбори? Върховният административен съд (ВАС), на практика, отказа да провери по същество тези въпроси.

Това стана във вторник по време на заседанието по делото, заведено по жалба на гражданското движение БОЕЦ срещу решението на ЦИК да допусне Пеевски до участие във вота за ЕП на 26 май. Магистратите отхвърлиха искане от адвокат Николай Хаджигенов – да изискат справки от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата.

Пеевски не се появи, но поддържа становището на ЦИК

Самият Пеевски не се яви на делото, липсваше и упълномощен от него адвокат. В залата присъстваше единствено представител на ЦИК. Депутатът от ДПС обаче бе депозирал писмо, в което бе посочил, че поддържа изцяло становището на избирателната комисия по казуса.

Според позицията на ЦИК пък, искането на адвокат Хаджигенов не бе относимо към делото, тъй като „регистрацията на кандидатите за европейските избори е едностранно производство и комисията се произнася само по представените от тях документи“.

„Това все пак е съдебен процес, събираме доказателства, идеята на цялото това нещо е – доказателства, които можем и трябва да съберем, не е проблем да ги съберем. Да, нормативната уредба у нас е крива и това не е от днес и това е направено съвсем нарочно – затова искат просто формална адресна регистрация“, коментира след заседанието Хаджигенов пред Свободна Европа.

Адресната регистрация на Пеевски. Какво отказа да провери ВАС
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Според становището на ЦИК, изразено публично преди няколко дни, Делян Пеевски има постоянен и настоящ адрес в България от повече от шест месеца, каквото е изискването на Избирателния кодекс. Предстои ВАС да се произнесе окончателно по казуса до края на деня в сряда.

Междувременно сайтът „Биволъ“ разпространи данни за полетите на Пеевски извън България, от които е видно, че депутатът прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай. ВАС обаче няма да се занимае с проверка на тези данни.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG