Връзки за достъпност

Извънредни новини

Апелативният спецсъд върна Иванчева и Петрова под домашен арест


Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева ще се върне под домашен арест, след като прекара три седмици в затвора след произнасянето на осъдителна присъда на първа инстанция.

Иванчева бе призната за виновна по делото за искане на подкуп в особено големи размери на 16 април. Тогава Специализираният съд й даде наказание от 20 години лишаване от свобода. Още в същия ден по-леката й мярка за неотклонение беше заменена с арест.

Сега, втората инстанция - Апелативният спецсъд реши, че няма опасност Иванчева да се укрие, затова може да чака края на делото си под домашен арест. Междувременно, тя се регистрира в ЦИК като независим кандидат за евродепутат. Иванчева твърди, че е жертва на политическа репресия.

Съдът е решил да облекчи мярката и срещу нейната бивша заместничка Биляна Петрова (осъдена на първа инстанция на 15 г. затвор). Петрова също ще може да се върне под домашен арест.

Решението не подлежи на обжалване.

По-рано в сряда стана ясно, че Иванчева вече няма да ползва услугите на досегашния си адвокат Марин Марковски. Новият й защитник е адвокат Николай Хаджигенов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG