Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ разширяват обхвата на неизбежната отбрана


Разширен обхват на неизбежната отбрана предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети единодушно на първо четене от депутатите от управляващата коалиция. Законопроекът беше внесен преди повече от година от „Обединени патриоти“ и влезе в дневния ред на НС по-малко от месец преди европейските избори.

Според законопроекта за неизбежна отбрана може да се смята нападение над всеки, който влезе „пртивозаконно“ в нечие жилище. В обхвата на действията, за които да не се носи наказателна отговорност, попада и отбраната срещу нападател, който застрашава „живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго“ в случай, че нападателите са повече от един, въоръжени са или атаката се случва „нощем“. Възможно е преди второто разглеждане на законопроекта дефиницията да бъде променена.

В действащия текст от НК е записано, че „няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище".

Искането на „Обединени патриоти“ за промяна на режима на неизбежната отбрана е от началото на 2018 г., когато темата стана особено актуална след като мъж застреля влязъл в дома му крадец в Пловдив. Първоначално случаят беше представен като неизбежна отбрана, но в хода на разследването стана ясно, че собственикът е преминал ограниченията, заложени в закона.

Тогава „патриотите“ внесоха своя законопроект, а премиерът Бойко Борисов поиска вече бившите министри на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев да предложат свой вариант за промени в режима за неизбежна отбрана.

Не за пръв път през последните месеци ГЕРБ подкрепя предложения на коалиционния си партньор, от които по-рано се е дистанцирала. През февруари вече бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията ще подкрепи „прецизирана“ форма на стратегията на ВМРО за интеграция на ромите, която предизвика обществена реакция с предложенията за безплатни аборти и трудова повинност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG