Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран спира да изпълнява задълженията си по ядрената сделка


Президентът на Иран Хасан Рохани
Президентът на Иран Хасан Рохани

Иран ще спре да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, ако другите страни по него не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. Това стана ясно от реч на президента на Ислямската република Хасан Рохани по случай първата годишнина от оттеглянето на САЩ от споразумението.

Сделката предвиждаше поетапно вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на сприране на ядрената програма на страната. САЩ се оттеглиха от споразумението през 2018 г. с аргумента, че Техеран не изпълнява поетите ангажименти и върнаха санкциите върху Иран.

Хасан Рохани даде срок от 60 дни на другите страни по договора - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия да предприемат действия и заяви, че ако не го направят, Иран ще възобнови производството на високообогатен уран. Рохани обяви също, че страната спира да изнася излишъка си от обогатен уран и тежка вода, както предвижда споразумението.

Ако петте страни се присъединят към Иран в преговорите със САЩ, страната ще се върне към спазването на задълженията си, допълни държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG