Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Войната да е не просто немислима, но и невъзможна.“ Защо празнуваме Деня на Европа?


12-те звезди на знамето на ЕС символизират 12-те страни членки на общонстта при подписването на Маастрихтския договор.
12-те звезди на знамето на ЕС символизират 12-те страни членки на общонстта при подписването на Маастрихтския договор.

Европа да се възстанови от разрушителната Втора световна война и такава да не се повтаря никога повече. Това е целта на не малко европейски политици в края на 40-те години на ХХ в. На 9 май отбелязваме Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент, на което се радват жителите му след края на войната.

Датата не е избрана случайно – преди 69 години на този ден френският министър Робер Шуман представя своята идея за обединена Европа и така поставя началото на европейската интеграция.

Обединена Европа, в която войната да бъде невъзможна

В годините след края на Втората световна война Европа се възстановява трудно от разрушенията.

В крайна сметка управляващите в Западна Европа стигат до извода, че Франция и Германия, чийто конфликт е бил в основата на двете световни войни, трябва да бъдат обвързани така че да зависят една от друга в икономическо отношение.

Така установената солидарност ще направи войната между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна

Идеята идва от министъра на външните работи на Франция Робер Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. По думите на Шуман целта на подобна организация е производството на тези ключови за икономиките на двете държави суровини да се обедини и да се наблюдава от независим наднационален орган.

„Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна“, казва той.

Това сътрудничество трябва да се разработи по такъв начин, че да създаде общи интереси между европейските страни, което да доведе постепенно до политическа интеграция – условие за установяване на мирни отношения между тях: „Европа няма да бъде изградена наведнъж или според един-единствен план. Тя ще бъде построена чрез конкретни постижения, които създават най-напред фактическа солидарност.”

Речта му не остава без отзвук и канцлерът на Федерална република Германия Конрад Аденауер реагира бързо с положителен отговор, както правят и правителствата на Нидерландия, Белгия, Италия и Люксембург. Една година по-късно, на 18 април 1951 г. шестте държави-учредителки подписват Парижкия договор. С него се основава Европейската общност за въглища и стомана – първата наднационална общност в Европа.

Така декларацията на Шуман слага началото на европеската интеграция и проправя пътя за създаването на Европейската икономическа общност през 1958 г., която довежда и до началото на Европейския съюз през 1992 г.

Кой е Робер Шуман?

Биографията на самия Шуман е въплъщение на историческите поврати, на които Европа е сцена през първата половина на ХХ в. Роден е на 29 юни 1886 г. в Люксембург. Баща му е французин, който става германец, когато районът, в който живее, е анексиран от Германия, а майка му е от Люксембург. Самият Шуман се ражда германски гражданин, а когато след края на Първата световна война областите Елзас и Лотарингия се връщат на Франция, той става французин.

Втората световна война Шуман посреща като зам.-министър във френското правителство. Той участва активно във френската съпротива и е пленен, а след като едва се спасява от депортиране в концентрационния лагер „Дахау“, Шуман бяга в „свободната“ зона на Франция, където се укрива до края на войната.

След представянето на своя план за обединение на Европа, Шуман продължава да работи за интеграцията между страните на стария континент. Той става активен привърженик на създаването на Европейска отбранителна общност, а през 1958 г. е първият председател на Европейската парламентарна асамблея - предшественика на настоящия Европейски парламент. Когато напуска поста си, институцията го удостоява с титлата „Баща на Европа“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG