Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открити са доказателства: бившият президент на Румъния Траян Бъсеску е бил от "Секуритате"


Траян Бъсеску беше президент на Румъния от 2004 до 2014 г.
Траян Бъсеску беше президент на Румъния от 2004 до 2014 г.

Националният съвет за проучване на архивите на „Секуритате“ (CNSAS) е предал в съда документи, които уличават бившия президент на Румъния Траян Бъсеску в сътрудничество с комунистическите служби. Това разкри румънската служба на Радио Свободна Европа. Вчера CNSAS обяви, че е извършил изискваната от закона проверка на кандидатите за евродепутати и е предал в съда данни за едно лице, но без да е споменато име. Източници на Радио Свободна Европа от съвета твърдят, че става дума за бившия президент (2004-2014) Траян Бъсеску, който сега е кандидат за Европейския парламент от своята партия „Народно движение“ (ЕНП).

Проверката е открила лично досие на името на Бъсеску, което обаче било празно. На корицата бил запазен личен номер, който съвпада с личния номер, посочен в две информационни бележки, открити в други досиета. Записани били още истинското и агентурното име на сътрудника. Запазена е и част от микрофилм.

Законът в Румъния казва, че CNSAS не обявява директно принадлежност към комунистическите служби, а предава материалите в съда, който преценява дали дадено лице може да бъде обявено за сътрудник. Това вече е направено, според съобщението на Националния съвет.

Траян Бъсеску е проверяван пет пъти и нито веднъж досега CNSAS не е откривал данни за негово сътрудничество. Той е получавал сертификат за „чисто минало“ през 2002, 2004, 2006, 2009 и 2014 г.

Източниците на Радио Свободна Европа твърдят, че този път проверката е била извършена от служител на CNSAS, който преди това е работил в разузнаването (SRI). Той е извършил проверката напълно сам и в последния възможен момент е представил на колегиума на Националния съвет всички открити данни. Данните били за времето, в което Бъсеску учи във Военноморското училище в Констанца. След завършването си през 1976 г. той работи като капитан в търговския флот на Румъния.

Няколко пъти досега Бъсеску е бил обвиняван, че като морски капитан е бил сътрудник на „Секуритате“. Той винаги е отричал твърденията и ги е определял като политически атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG