Връзки за достъпност

Извънредни новини

Електронната и хартиената декларация на Порожанов са различни


Румен Порожанов
Румен Порожанов

Декларацията за имотното и финансовото състояние на министъра на земеделието Румен Порожанов, качена на сайта на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е различна от документа, който той е подал. Това става ясно след проверка на в. „Сега“.

Изданието е получило копие от хартиената декларация на Порожанов, заверено с печат „Вярно с оригинала“ от КПКОНПИ. В него има информация за финансовото състояние на съпругата на Порожанов, която липсва в същия документ, качен на сайта на антикорупционния орган.

В документа, предоставен на вестника от Министерството на земеделието, Веска Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества, се казва в публикацията.

Информация за имотите на съпругата на Порожанов за пръв път беше публикувана от сайта „Биволъ“, който след проверка е установил, че нейни сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, въпреки че той е бил длъжен да ги обяви.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в електронното копие, качено на сайта на антикорупционната комисия. От там са отказали на в. Сега да дадат обяснение за разминаването.

Спред експерти, цитирани от изданието, двете декларации са защитени с контролно число, а проверка на изданието е показала, че контролните числа на хартиената и електронната декларация съвпадат.

Не за пръв път става ясно за разминавания в имотните декларации, подадени пред КПКОНПИ. Около скандала с терасата на председателя на комисията Пламен Георгиев се разбра, че тя изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество на лицата на висши публични длъжности, макар че тази графа съществува в образците на документа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG