Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 превръща равенството между половете в глобална кауза


Министърът за равенството между половете на Франция Марлен Шапа.
Министърът за равенството между половете на Франция Марлен Шапа.

Министърът на Франция за равенство между половете Марлен Шапа и колегите и от Г-7 подписаха декларация, целяща да превърне равенството между половете в „глобална кауза“, съобщи Франс прес.

„В нито една държава в света не е постигната джендър равнопоставеност и никой не може да я постигне сам“, заяви Шапа по време на подписването. Тя добави, че декларацията ясно поставя целта равенството между половете да бъде превърнато в глобален въпрос.

При предишната си среща министрите от Г-7 поставиха за цел включването на все повече жени като преговарящи и медиатори в глобалните дейности, свързани със създаването и опазването на мира.

В декларацията от петък от Г-7 декларират също, че е необходима „мобилизация“ за предотвратяването на сексуалното и основано на пола насилие. В тази връзка ще бъдат увеличени усилията за подпомагане на оцелелите и жертвите от подобен тип посегателства, като те ще продължат да получават необходимата медицинска, психологична и социална подкрепа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG