Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фараж печели евроизборите във Великобритания, гласи проучване


Найджъл Фараж.
Найджъл Фараж.

Новата антиевропейска партия на Найджъл Фараж „Партия Брекзит“ ще спечели предстоящите избори за европейски парламент във Великобритания. Това показват данните от проучване на института „Опиниум", цитирано от Ройтерс, според което партията на Фараж ще събере повече гласове от тези на Лейбъристката и Консервативната партии взети заедно.

Според изследването на изборите на 23 май „Партия Брекзит“ ще получи 34 на сто от вота. На на второ място е поставена Лейбъристката партия, оглавяване от Джеръми Корбин, с 21 на сто. Управляващата Консервативна партия на министър-председателят Тереза Мей е на едва четвърто място със само 11 процента от гласовете. Пред управляващите с 12 % се нареждат либерал-демократите, които са най-силният глас в полза на втори референдум за Брекзит.

Найджъл Фараж е бивш лидер на UKIP, която бе сред основните инициатори на референдума за Брекзит. През април той основа новата си партия и се закани да се изправи срещу всеки политик, дръзнал да попречи на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

От своя страна Тереза Мей бе принудена да започне по-широки преговори с опозиционната Лейбъристка партия в търсене на компромисно решение за Брекзит. Това се случи, след като предложената от нея сделка за напускането на Обединеното кралство бе отхвърлена 3 пъти в британския парламент. Новата дата за излизането на Великобритания от ЕС е 31 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG