Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Литва подава оставка. Двама икономисти продължават битката за президент


Саулюс Сквернелис, Гитанас Науседа и Ингрида Шимоните.
Саулюс Сквернелис, Гитанас Науседа и Ингрида Шимоните.

Икономистът Гитанас Науседа и бившата финансова министърка Ингрида Шимоните ще се изправят един срещу друг на балотаж за президентския пост в Литва. Науседа печели 31 процента от гласовете, а Шимоните получава 27 на сто при проведените в неделя избори, съобщи ДПА.

Двамата кандидати ще се явят на балотаж на 26 май, тъй като нито един от тях не събра нужните 50 % от гласовете, за да бъде избран на първи тур. Както Науседа, така и Шимоните са независими кандидати. Бившата финансова министърка е издигната от дясно-центристкия Съюз за Отечеството - литовски християндемократи.

На трето място в гласуването остана настоящият министър-председател Саулюс Сквернелис. Заради постигнатия резултат той заяви, че ще подаде оставка през юли.

"Това, че не достигнах втори тур, показва каква е оценката за мен като политик", заяви Сквернелис в ефира на обществената телевизия ЛРТ.

По време на предизборната кампания в основна тема бе превърнато растящото неравенство между бедни и богати в страната, което продължава да се увеличава въпреки растежа на икономиката.

Всички кандидати на президентските избори се представят като убедени поддръжници на ЕС и НАТО. Настоящият президент Далия Грибаускайте, която след 2 мандата няма право да се кандидатира отново, бе известна именно със силните си позиции в подкрепа на икономическия съюз и алианса, като същевременно критикуваше остро политиките на Русия и президента Владимир Путин.

В Литва президентът не упражнява реална политическа власт, но отговаря за външната политика и участва в срещите на върха на ЕС. Той назначава министрите, съдиите, началниците на въоръжените сили и на централната банка, но обикновено трябва да получи за това одобрението на премиера или на парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG