Връзки за достъпност

Извънредни новини

Японците одобряват жена да седне на императорския трон


Дъщерята на император Нарухито, принцеса Айко.

Повече от три-четвърти от японците подкрепят идеята жена да седне на императорския трон, предаде ДПА. Това показват резултати от проучване проведено от вестника „Никей бизнес дейли“.

Според изследването 76% от анкетираните дават подкрепа за това да се даде право на жените да бъдат провъзгласявани за императори, а само 14% са против.

На първи май на Хризантемовия трон се възкачи император Нарухито, който замени абдикиралия ден по-рано негов баща Акихито. Според действиящия в момента закон нито съпругата на Нарухито – императрица Масако, нито единственото им дете принцеса Айко, могат да наследят престола. Закона постановява, че като имепратор може да се възкачи само мъжка рожба от мъжката линия на императорската династия.

Следващ по ред в линията на наследяване на трона е малкият брат на Нарухито, принц Акишино. От ДПА коментират, че заради настоящият закон кризата по наследяването на императорския престол ще се задълбочава във времето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG