Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция поднови делото срещу Асандж за изнасилване


Джулиан Асандж
Джулиан Асандж

Шведската прокуратура обяви, че подновява делото за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предаде Асошиейтед прес.

„Все още има достатъчно основания да подозираме, че Асандж е извършил изнасилване“, заяви представител на прокуратурата, като добави, че има нужда от нов разпит на заподозрения.

Асандж получи обвинения за сексуално посегателство и изнасилване през 2010 г. През 2017 г. едно от тях отпадна заради изтекла давност. Създателят на Уикилийкс нямаше как да бъде преследван по делото за изнасилване, тъй като се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон. Давността по второто обвинение изтича през август 2020 г.

В началото на април Асандж бе задържан в посолството на Еквадор, след като правото му на убежище бе оттеглено от южноамериканската страна. В момента Асандж се намира в затвора Белмарш в югоизточната част на Лондон, където излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията по освобождаването си под гаранция през 2012 г.

Швеция и САЩ искат екстрадицията на Асандж. Отвъд океана създателят на Уикилийкс е обвинен в хакерство за престъпление от март 2010 г. Следващото дело по екстрадицията в САЩ е насрочено за 30 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG