Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две седмици преди евроизборите: Тръмп хвали Орбан за политиката му за мигрантите


Виктор Орбан и Доналд Тръмп по време на срещата им в Белия дом.
Виктор Орбан и Доналд Тръмп по време на срещата им в Белия дом.

Американският президент Доналд Тръмп похвали унгарския премиер Виктор Орбан и го определи като лидер, уважаван в цяла Европа, който е запазил сигурността в държавата си въпреки мигрантската криза, предаде АФП.

„Виктор Орбан свърши невероятна работа по толкова много различни начини“, заяви Тръмп пред журналистите. Той добави, че Европа е изправена пред сериозни проблеми, които биха били по-малки, ако всички държави действат като Унгария.

„Искам да заявя гордостта си от това, че заедно със САЩ се борим срещу незаконната миграция, тероризма и защитата и подпомагането на християнските общности в целия свят“, каза на свой ред Орбан.

По време на срещата си двамата лидери са обсъдили регионални въпроси в Европа, НАТО, енергийни проекти и търговия.

АФП коментира, че визитата на Орбан предизвиква сериозни критики от страна на демократите и граждански активисти, които обвиняват Тръмп в това, че дава трибуна на антидемократичен лидер. По времето на Барак Обама отношенията между Вашингтон и Будапеща бяха далеч по-студени, като тогавашният американски президент често критикуваше Орбан за атаката му срещу гражданските свободи и свободата на медиите в Унгария.

От агенцията коментират също, че Орбан получава висока трибуна само 2 седмици преди европейските избори, на които се очаква крайнодесните партии да получат сериозна подкрепа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG