Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Танева отново е земеделски министър


Desislava Taneva, Misnister of agriculture, Bulgaria
Desislava Taneva, Misnister of agriculture, Bulgaria

Досегашният председател на парламентарната земеделска комисия беше избрана със 121 гласа "за" и 5 "против". Със същото гласуване от поста беше освободен Румен Порожанов. Той подаде оставка заради започнало разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд "Земеделие", когато институцията е ръководена от него.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае „атаката срещу него да влияе на работата на правителството“.

Под „атака“ се има предвид поредица разследвания за злоупотреби с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, чийто ресорен министър е именно Порожанов. Той е бил отговорен за случващото се и в предишното си качество - шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

През миналата седмица от проверка на в. „Сега“ стана ясно, че декларацията за имотното и финансовото състояние на министъра на земеделието Румен Порожанов, качена на сайта на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е различна от документа, който той е подал.

На фона на всички разкрития обаче министър-председателят съобщи като причина за отстраняването на Порожанов, че заместник-директорът на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова, замесена в скандал около проекти за къщи за гости, все още е на работа, въпреки че е поискал уволнението ѝ още преди две седмици. Мизова стана известна с факта, че нейният телефонен номер бе публикуван като телефон за връзка на къща за гости.

"Зам.-директорът на фонд "Земеделие" още е на работа и това ускори оставката на Порожанов. Аз казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд "Земеделие", чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа", заяви премиерът.

От думите на Борисов стана ясно още, че Порожанов е „пазел“ въпросната зам-шефка на ДФЗ: "Така че, който иска, да си пази някого, аз ясно казах - компромис не правим към никого, ясно и точно сме се разпоредили - нарушителите или там където има нарушения, да бъдат изправяни пред закона. Това правим към ден днешен“.

Извън сагата със зам-шефката на ДФЗ в момента текат проверки на прокуратурата и МВР на всичките 746 къщи за гости са изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.

Точно три часа след оставката на Порожанов Борисов предложи негов заместник - председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева от ГЕРБ. Тя няма да седне за първи път в това министерстко кресло, тъй като ръководеше ресора и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Преди да поеме министерството във вторния мандат на Борисов Танева опита да стане земеделски миснистър още през 2009-та година, но се оттегли заради, според нейните тълкувания, спекулации за конфликт на интереси заради тогавашната й работа като изпълнителен директор на бившия приватизационен фонд "Мел инвест холдинг". След оттеглянето си оглави земеделската комисия в 41-ия парламент, а по-късно стана и министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG