Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иняриту от "Тримата амигос". Най-важният днес в Кан


Алехандро Иняриту.
Алехандро Иняриту.

В периода между 14 и 25 май френският курортен град Кан се превръща в световна столица на киното. Тазгодишното, 72-ро издание на прочутия филмов фестивал започва с прожекция на филма „Мъртвите не говорят“ на американския режисьор Джим Джармуш. В основната конкурсна програма са включени 21 филма. С почетната награда ще бъде удостоен легендарният Ален Делон.

Председател на журито е мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту. Той е роден на 15 август 1963 г. в град Мексико, Мексико. Започва през 1984 г. като диджей в радио WFM (Мексико), в последствие композира музика за филми. Учи кино в Мейн и Лос Анджелис, после се занимава с телевизия и реклама в родината си. Става международно известен с дебютния си филм, „Кучката любов“.

Именно с дебютния си филм прави и големия си пробив в Кан през 2000 г., като печели наградата на Седмицата на критиката

Иняриту е и първият мексиканец, удостоен с режисьорски приз на кинофестивала в Кан шест години по-късно за „Вавилон“.

Същият филм превръща Иняриту в първия мексикански режисьор, номиниран за "Оскар". Режисьорът има четири награди на американската киноакадемия, две от които като режисьор на "Бърдмен" и "Завръщането". Носител е и на "Оскар" за специални постижения за проекта си "Плът и пясък".

Иняриту е единият от "тримата амигос" заедно с Алфонсо Куарон и Гийермо дел Торо, които налагат мексиканска доминация на Оскарите. В пет от последните шест години тримата разпределиха помежду си отличията в режисьорската категория.

Когато е на възраст между 17 и 19 години, той прекосява Атлантическия океан на товарни кораби и така опознава Европа и Африка. Самият Иняриту отбелязва, че тези му ранни пътувания като младеж са имали голямо влияние върху него като режисьор.

„За първи път мексикански творец ще оглави фестивалното жури. Кан е мястото за всякакъв тип кино. С присъствието на създателя на филма "Вавилон" ще отдадем почит към мексиканското кино", посочиха в съвместното си изявление президентът на кинофестивала Пиер Лекюр и фестивалният директор Тиери Фремо, когато обявиха, че Иняриту ще председателства журито.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG