Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отпуска 1,7 млн. лева за потушаване на протеста на педиатрите


Премиерът Борисов и здравният министър Ананиев се срещнаха с представители на протестиращите.
Премиерът Борисов и здравният министър Ананиев се срещнаха с представители на протестиращите.

Единствената специализирана детска болница у нас ще получи допълнително финансиране в размер на 1,7 млн. лева от Министерството на здравеопазването през 2019 г. Това стана ясно след среща с премиера Бойко Борисов и ресорния министър Кирил Ананиев, за която протестиращите педиатри настояха миналата седмица.

Парите ще бъдат отпуснати по програмата „Майчино и детско здравеопазване“, с която се финансират дейности извън обхвата на здравното осигуряване. По думите на здравния министър средствата ще бъдат използвани както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Решението бе взето седмици след началото на протеста на лекарите от единствената в България педиатрична болница от най-високото трето ниво на компетентност, която лекува пациенти, които не богат да получат помощ другаде. Специалистите настояват за отпадане на лимитите за прием на пациенти по линия на здравната каса, специален статут на лечебното заведение, който да позволява допълнително финансиране от държавата за лечението на децата, и достойни заплати, за да се преодолее недостигът на кадри.

Миналата седмица лекарите заплашиха с оставки след като представители на здравното министерство обясниха проблемите с "недобра комуникация" и обявиха, че не могат да предоставят специален статут на болницата. След срещата във вторник представители на протестиращите заявиха, че очакват напрежението в болницата да спадне с последните поети ангажименти, но предстои да решат дали се отказват от подаването на оставки.

На срещата здравният министър е информирал педиатрите, че до края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за проектиране на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство.

На утрешното правителствено заседание се очаква да бъдат гласувани 500 хил. лв. на държавните и общински болници за купуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG