Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помпео предупреди Русия да не се меси в изборите, а Путин очаква покана от Тръмп


Руският президент Валдимир Путин и държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на срещата в Сочи.

Москва е готова да възстанови пълноценните си отношения с Вашингтон. Това каза руският президент Владимир Путин, който се срещна в Сочи с държавния секретар на Съединените щати Майк Помпео.

Първият дипломат на Вашингтон обаче предупреди Русия да не се намесва в изборите за президент на САЩ през 2020 г. и поиска Москва да прекрати тези опити. Американските власти са предупреждавали за такава опасност.

Путин коментира, че комисията на специалния прокурор Мълър е провела обективно разследване, което е потвърдило липсата на каквито и да било следи за сговор между Русия и администрацията на президента Доналд Тръмп по време на президентската кампания в САЩ. Докладът обаче установи руска намеса.

След срещата между Путин и Помпео представител на Кремъл заяви, че Русия би приела покана за нова среща между президентите на САЩ и Русия, ако такава бъде отправена.

По-рано Помпео се срещна и с руския външен министър Сергей Лавров. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е привърженик на подобряването на отношенията с Русия, заяви Помпео в началото на срещата с руския си колега. „Тук съм, защото президентът е ангажиран с подобряването на отношенията между двете страни“, каза той и посочи, че има пространство за съвместна работа в борбата с тероризма и неразпространението на ядрено оръжие.

„Взаимното ожесточение увеличава рисковете за нашата и вашата сигурност и тревожи цялата международна общност“, коментира руският външен министър.

Лавров псъщо посочи, че Кремъл ще реагира положително на официално американско предложение за среща между президентите Путин и Тръмп на форума на Г-20 през юни.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG