Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фалшива новина": Тръмп отрече за план за 120 хиляди войници в Близкия Изток


Президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нарече „фалшива новина“ съобщението на New York Times, че администрацията на Белия дом планира да изпрати 120 000 войници в Близкия изток. Според изданието целта е да се попречи на всякакви нападения или ускоряване на ядрената програма на Иран.

„Мисля, че това е фалшива новина. Дали ще го направя? Абсолютно. Но не съм го планирал. Да се надяваме, че няма да се наложи. Ако направим това, ще изпратим много повече войски от това", обяви Тръмп.

Цитирайки анонимни източници от Белия дом New York Times съобщи в понеделник, че министърът на отбраната Патрик Шанахан е представил плановете за изпращане на войници миналата седмица.

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей омаловажи шансовете за конфликт и каза, че Техеран не търси война със Съединените щати въпреки нарастващото напрежение. „Никаква война няма да има. Не целим война, те също, защото не е в техен интерес“, обяви Хаменей.

На фона на опасенията от конфликт между САЩ и Иран официални лица от Белия дом са съобщили на европейските си партньори, че натрупването на военни сили в Персийския залив е „отбранителен ход“ в отговор на заплахите, идващи от Иран.

В понеделник британският външен министър Джереми Хънт заяви преди срещата си с американския държавен секретар Майк Помпео в Брюксел, че Великобритания, Франция и Германия са „много притеснени от риска за военнен конфликт“. Междувременно Техеран обяви, че действията на Вашингтон са „психологическa война“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG