Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ готови да изпратят 120 хиляди военнослужещи при ескалация от страна на Иран


Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп.

Изпълняващият длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахан е представил пред президента Доналд Тръмп осъвременен военен план, в който се предвижда изпращането на до 120 хиляди военнослужещи в Близкия изток в случай, че Иран атакува американски сили или ускори работата по ядреното си въоръжение, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Ню Йорк Таймс.

На срещата, която неназовани източници твърдят, че се е провела в четвъртък, са присъствали също съветникът по националната сигурност на президента Джон Болтън, директорът на ЦРУ Джина Хаспел, ръководителят на Националното разузнаване Дан Коутс и председателят на Комитета на началник-щабовете Джоузеф Дънфорд. Били са изложени няколко варианта, но в крайна сметка е надделяла идеята за изпращането на 120 хиляди военнослужещи, чието разполагане може да отнеме седмици или месеци.

В същото време стана ясно, че по време на срещите си с европейски съюзници и представители на НАТО държавният секретар на САЩ Майк Помпео е споделил информация за "ескалиращите" заплахи от страна на Иран. Това заяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хоук, цитиран от Ройтерс. Хук съобщи също, че в Брюксел Помпейо е обсъдил и атаките срещу няколко петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства.

В понеделник Помпео пристигна на извънредно посещение в Брюксел, като отложи срещата си президента на Русия Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG