Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС отхвърли ултиматума на Иран. САЩ не изключват военна намеса


Върховният представител на ЕС по външни работи Федерика Могерини
Върховният представител на ЕС по външни работи Федерика Могерини

Европейкият съюз (ЕС) категорично отхвърли ултиматума на Иран, който преди дни обяви, че ще се оттегли от ядрената сделка, ако другите страни по нея не застанат на негова страна в спора със САЩ.

Франция, Германия и Великобритания в съвместно изявление с ЕС призоваха Иран да се придържа към задълженията си. Едновременно с това те се обявиха срещу американските санкции, наложени при излизането на САЩ от споразумението преди година.

В сряда президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че страната ще спре да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, ако другите страни по него не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ. Той даде срок от 60 дни на другите страни по договора - Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и ЕС да предприемат действия и заяви, че ако не го направят, Иран ще възобнови производството на високообогатен уран.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска разговори с Иран, но не изключи и военна намеса. „Не искам да казвам, че е невъзможно, но се надявам да не се стигне до там“, каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

След като държавният глава на Ислямската република обяви частичното оттегляне от ядрената сделка, Вашингтон наложи нови санкции върху металообработващия сектор на страната. Американската армия изпрати самолетоносач близо до иранските териториални води, а държавният секретар Майк Помпео изненадващо посети Ирак, където обсъди с местните власти сигурността в региона.

"Нашата сдържаност до този момент не трябва да се бърка от Иран за липса на решителност", заяви Помпео и подчерта, че Вашингтон не иска война.

Ядреното споразумение от 2016 г. предвиждаше поетапно вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на спиране на ядрената програма на страната. САЩ се оттеглиха от сделката през 2018 г. с аргумента, че Техеран не изпълнява поетите ангажименти и върнаха санкциите върху Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG