Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и ВМРО с най-много агенти на ДС сред кандидатите за европарламента


Румен Гечев е в листата на БСП.
Румен Гечев е в листата на БСП.

БСП е регистрирала трима бивши агенти на Държавна сигурност като кандидати за евродепутати, а ВМРО – двама. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано на сайта на институцията. Сред всички участници в предстоящите избори има общо седем бивши агенти, сред които един от партия „Воля“ и един – от „Коалиция за България“ (АБВ - б.р.).

Агентите сред кандидатите на БСП са бившият министър на икономиката в правителството на Жан Виденов Румен Гечев, както и Велизар Енчев и Емил Георгиев. Според социологически данни, публикувани до този момент, и тримата са на неизбираемо място.

БСП е единствената партия, която досега е вкарвала агент на бившите служби в Европейския парламент. Това е евродепутатът Евгени Кирилов.

Двамата агенти на бившата ДС в листата на ВМРО са ученият Христо Смоленов и писателят Александър Урумов, който отговаря за връзките с обществеността в Министерството на отбраната.

Изборите от 2019 г. са първите, в които броят на проверените от Комисията по досиетата лица (115) е по-малък от броя на кандидатите, които не подлежат на проверка (196), написа специализираният сайт desebg.com. Това означава, че в тези избори за първи път има превес на кандидати, родени след 16 юли 1973 г., тъй като Комисията има право да проверява единствено хора, родени преди това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG