Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джасинда, която иска да изтрие тероризма от интернет


Джасинда Ардърн.
Джасинда Ардърн.

Най-младата жена премиер в света, феминистка, заклет защитник на човешките права и критик на бездействието на света в борбата с климатичните промени.

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн e напът да промени правилата на социалните мрежи. Тя организира амбициозна среща на световните лидери в Париж, която цели да спре ширещия се в онлайн пространството тероризъм. Инициативата й започна още през март след терористичното нападение срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, което отне живота на 50 души. Нападателят тогава излъчваше всичко онлайн. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се зарече никога повече да не споменава името на нападателя от атентата. Texнoлoгичният гигaнт Fасеbооk вече заяви, че имa нaмepeниe дa въвeдe oгpaничeниe зa фyнĸциятa cи c живo излъчвaнe.

Ардърн е родена в семейството на полицейски служител. Баща ѝ е силно религиозен член на мормонската църква. През 2005 г. Джасинда скъсва връзки с религията заради противоречията между мормонската позиция и нейните лични възгледи (по-специално подкрепата ѝ за ЛГБТИ общността.)

В политиката се включва под влияние на леля си, отдавнашна привърженичка на лейбъристите, и става член на Лейбъристката партия. През октомври 2017 г., на възраст от 37 години, тя става най-младата жена в света, която заема поста на глава на правителство.

Заради смелите й позиции журналистите започват да говорят за ефекта „джасиндамания“. Ардърн се появи с тримесечната си новородена дъщеря на Общото събрание на ООН миналия септември.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG