Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разсеяла се ДАНС": как лъжеинвеститори от Русия и Пакистан все още са с български паспорти


Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е изпратила задължителните по закон становища, на чиято база се отнема българско гражданство.
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е изпратила задължителните по закон становища, на чиято база се отнема българско гражданство.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е изпратила задължителните по закон становища, на чиято база се отнема българско гражданство. Ето защо осемте души, които са получили български документи срещу инвестиция, която никога не са извършили, все още имат български паспорти и могат свободно да пътуват в Европейския съюз. Това става ясно от официални отговори на Министерството на правосъдието, с които Свободна Европа разполага.

Проверка от тази седмица показа, че след като през февруари институциите се похвалиха, че възнамеряват да отнемат паспортите на няколко лица, до момента нищо не е свършено.

Става въпрос за осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които обаче не са извършени. Осемте души бяха установени в рамките на проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите преди три месеца пред двете ресорни парламентарни космии – вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство.

„Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство“, заяви тогава Георгиев и пред журналисти.

Проверка на Свободна Европа установи, че процедурата за отнемане на гражданство, която по закон би трябвало да отнеме три месеца, изобщо не е започнала. Първоначално от Министерството на правосъдието обясниха, че проверката не е приключила. После - че тече нова проверка. Накрая - че е започнала, "когато й е било времето". Не отговориха на въпросите защо проверката не е завършила и кога ще се случи това.

Историята на едно "разсейване"

Въпреки отправените въпроси към ДАНС, агенцията така и не отговори официално на тях. От Министерството на правосъдието в крайна сметка изпратиха писмено становище, от което става ясно, че когато ДАНС са били запитани от Свободна Европа, те все още не са били изпратили необходимите документи. Това се е случило едва вчера (15 май 2019 г.), ден след публикацията по темата. Именно въпросните документи, които ДАНС и МВР са длъжни да изпратят, служат като основание за Съвета по гражданство да даде становище за указ за отнемане на натурализацията.

От отговорите на правосъдното ведомство става ясно, че когато е приключила проверката през февруари и е установено чии гражданства трябва да се отнемат, министерството веднага е изпратило искания до ДАНС и МВР за становища по всеки един случай. МВР са изпратили тяхната част от документите две седмици по-късно. ДАНС не са го направили нито в края на февруари, нито през март, нито през април, нито в първите две седмици на май. Сторили са го едва публикацията по темата в Свободна Европа. По неофициална информация от агенцията обяснили, че са „се разсеяли“.

Сега вече Министерство на правосъдието може да придвижи отнемането на натурализацията на осемте лица още за следващото заседание на Съвета по гражданство, което е насрочено за идния четвъртък.

XS
SM
MD
LG