Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: България е подценила риска от измами с еврофондове


Докладът идва на фона на разкритията за къщи за гости, построени с европейски пари, но използвани като частни вили.
Докладът идва на фона на разкритията за къщи за гости, построени с европейски пари, но използвани като частни вили.

България е класифицирала неправилно специфични рискове от измама с еврофондовете като ниски и не е приложила към тях допълнителни процедури за контрол. Това е заключението на доклад на Европейската сметна палата за борбата с измамите с еврофондове.

Одиторите са посетили 7 страни членки, за да преценят как правителствата им се справят с борбата с измамите с еврофондовете – България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Без да цитират конкретни случаи, те посочват, че са открили над 4 хиляди потенциални нередности, свързани с измами във връзка с използването на еврофондовете в страните-членки на ЕС между 2013-2017 г. Те отбелязват, че тези потенциални нарушения възлизат на около 1,5 млрд. евро, като 72% от тях засягат кохезионната политика.

Европейската сметна палата е установила също несъответствия между доклада на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на ЕС и реалния брой на разкритите измами с евросредства. „Процентът на разкритите измами за програмния период 2007—2013 г. в доклада на Комисията не дава точна представа за нивото на измамите, разкрити в действителност в посетените държави членки, а по-скоро е индикация за случаите на измама, които те са решили да докладват на ОЛАФ.“

В България 60% от одитираните случаи са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата, се изтъква още в доклада. Както местната координационна служба за борба с измамите (АФКОС), така и управителните органи не извършват систематично анализ на причините за отказите от разследване.

Макар страните членки на ЕС да са направили някои подобрения в оценката на рисковете и предотвратяването на измамите, продължават да съществуват редица слабости в усилията за справянето с явлението в сферата на разходите по политиката на сближаване. Това важи с особена сила за засичането на измамите. Има недостатъци и в отчитането, и ответните мерки от страна на властите.

У нас докладът идва на фона на разкритията за десетки къщи за гости, чието построяване е финансирано със средства от ЕС, но се използват като частни вили. Между 2007 и 2013 г. по Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости. Те са финансирани с до 200 хил. евро всяка. След това работата по програмата е спряна заради нарушенията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG