Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Томов, който изкачи без подкрепа четвъртия връх в света


Иван Томов
Иван Томов

Тази сутрин той е стъпил на четвъртия по височина връх в света – Лхотце. Точната височина е 8516 метра и Иван Томов ги е изкачил без резервен кислород и без помощта на шерпи, в експедиция от общо четири души. В един от базовите лагери по пътя той е загубил част от екипировката си, сслед като бурен вятър е разрушил палатките. Но е взел назаем това, което му е било нужно и не се е отказал, съобщи Дарик Радио.

Връх Лхотце, което в превод от тибетски означава „Южен връх“, се намира на границата между Тибет и Непал, близо до Еверест. Той е изкачен за първи път през 1956 г. от швейцарски алпинисти. През 1981 г. той се превръща в първия осемхилядник, изкачен от българин – тогава това е Христо Проданов.

По-високи от Лхотце са само върховете Еверест (Хималаите), К2 (Каракорум) и Кангчендзьонга (Хималаите).

Иван Томов е на 34 години. Роден е в Русе, където живее преди да предприеме една голяма промяна – да се премести във Великобритания и с парите, които изкарва, да финансира експедициите си. Пред русенския вестник „Утро“ казва, че мечтата му е да покори един след друг всички осемхилядници. Сегашното изкачване бележи третото му завоевание на тази височина. През 2014 г. той изкачи връх Броуд Пик (8047) заедно с Боян Петров, а пред 2017 г – връх Манаслу (8156). В тази поредица можеше да се впише и изкачването на Нанга Парбат (8126) през 2013 г., но пътят му към върха беше спрян от фундаменталисти, нападнали един от лагерите и убили десетима от алпинистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG