Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателят на ВАС предложи независим орган за контрол на главния прокурор


Румен Радев и Георги Чолаков
Румен Радев и Георги Чолаков

Трябва да се създаде независим орган, който да контролира главния прокурор, а в закона да се предвиди хипотеза за временното му отстраняване при евентуално наказателно производство. Това заяви председателат на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков след срещата си с президента Румен Радев във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор.

„Ако ще се търси промяна в правомощията на главния прокурор, действително, в момента по отношение на него трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да бъде извършена такава промяна, съответно, друг независим орган, който да проведе тази процедура“, каза Чолаков, цитиран от БТА.

Чолаков посочи, че възможността за предсрочно прекратяване на мандатите на „тримата големи“ – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища, и сега е уредена в Конституцията и Закона за съдебната власт. Но допълни, че има и пропуски в закона. „Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона.“

Веднага след като беше избран за правосъден министър след оставката на Цецка Цачева Данаил Кирилов посочи като свой приоритет приемане на ясни критерии и процедура, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на „тримата големи“. Той аргументира това с препоръките към България от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Срещата на Радев с Чолаков бе част от поредицата консултации, свързани с избора на нов гравен прокурор. Президентът вече разговаря с настоящия първи държавен обвинител Сотир Цацаров и с шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Цацаров обяви срещите при държавния глава като „доста прибързан процес“ и изрази безпокойство, че инициативата може да се изтълкува като натиск над ВСС, припомняйки, че „законът и Конституцията не дават никакви права на президента“ при избора на главен прокурор.

Панов пък призова за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и предупреди, че ако той остане с доминираща политическа квота и не бъде реформиран, а правомощията на главния прокурор останат неограничени, „изборът не шеф на държавното обвинение ще бъде предопределен“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG