Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доста прибързан процес". Цацаров критикува консултациите на Радев за нов главен прокурор


Сотир Цацаров бе първият поканен от президента, за да обсъдят очакванията към следващия главен прокурор.
Сотир Цацаров бе първият поканен от президента, за да обсъдят очакванията към следващия главен прокурор.

Президентът Румен Радев започна в понеделник серия консултации, чрез които да проучи обществените очаквания към следващия главен прокурор, който трябва да бъде избран до края на годината и да встъпи в длъжност в началото на следващата.

Това стана повод за критики от настоящия ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров, който бе първият събеседник на Радев в рамките на инициативата.

"Започването на консултации, за мен, е доста прибързан процес", заяви след срещата в президентството Цацаров, имайки предвид, че Висшият съдебен съвет (ВСС) още дори не е започнал процедура по предлагане на кандидати. Това може да стане най-рано през юли или най-късно през септември.

"Президентът Радев е изразил и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и изборът на следващия главен прокурор", се казва в съобщение от президентството.

След срещата Цацаров изрази и безпокойство, че инициативата на президента може да се изтълкува като натиск над ВСС, припомняйки, че „законът и Конституцията не дават никакви права на президента“ при избора на главен прокурор.

Наред с критиките, Цацаров все пак изрази задоволство от факта, че по време на разговора им президентът се разграничил от позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова за ограничаване на правомощията на ръководителя на държавното обвинение. Според Цацаров, ако това бъде предприето, трябва да се случи едва след като бъде избран негов наследник.

Колкото до инициативата на ГЕРБ за приемане на критерии и процедура за предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. Трима големи в съдебната власт при данни за извършено от тях престъпление, главният прокурор отново декларира подкрепата си.

„Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена”, коментира той, подминавайки за пореден път факта, че Брюксел настоява най-вече за ограничаване безконтролността на главния прокурор. Препоръки в тази посока неведнъж са давали още Съветът на Европа, Венецианската комисия и Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

Предстоят срещи на президента Румен Радев с председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков. Засега остава неясно дали инициативата на държавния глава ще завърши с някакъв конкретен акт и какъв смисъл би имал той при положение, че ролята му в избора на главен прокурор се изчерпва с подписването на указ за назначаването му, след като бъде избран от ВСС. Президентът има право и на еднократно вето.

Кандидати за наследник на Цацаров могат да предлагат не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, както и правосъдният министър. Предложенията ще се правят на четири поредни заседания на колегията, след като процедурата бъде стартирана. Накрая се провежда явно гласуване в Пленума на ВСС, като за избор са необходими не по-малко от 17 гласа при общо 25 членове на съвета.

Засега в публичното пространство не са коментирани официално възможни номинации. Като възможни кандидати обаче отдавна неофициално се споменават шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев. От тях тримата единствено Гешев заяви два пъти, че “на 99.9%“ няма да се кандидатира за главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG