Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите


Иван Томов
Иван Томов

Ден след като изкачи четвъртия по височина връх в света алпинистът Иван Томов загина. Това съобщи фирмата организатор на експедицията, цитирана от БНР. 34-годишният русенец е загубил живота си на слизане от осемхилядника Лхотце, който е изкачил без резервен кислород и без помощта на шерпи.

Томов е покорил върха заедно с рускинята Настя Рунова. Двамата обаче са се забавили при спускането. Томов е имал признаци на белодробен оток и въпреки лечението е издъхнал при слизането от лагер 4 към лагер 3.

Пътят на алпиниста към Лхотце беше изпълнен с трудности. В един от базовите лагери по пътя той е загубил част от екипировката си, след като бурен вятър е разрушил палатките. Но е взел назаем това, което му е било нужно и не се е отказал.

Мечтата му е била да покори един след друг всички осемхилядници. През 2014 г. той изкачи връх Броуд Пик (8047) заедно с Боян Петров, а пред 2017 г – връх Манаслу (8156).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG