Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести в Австрия заради корупционния скандал в правителството


Хиляди австрийци излязоха в центъра на Виена с искания за оставката на правителството и нови избори след корупционния скандал, придобил популярност като „Ибисагейт“, който доведе до оставката на вицеканцлера на Австрия, съобщи „Кронен цайтунг“. До сътресенията в държавата се стигна след разкритието на немски издания, че вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе е бил готов да приеме политическа подкрепа от потенциален руски инвеститор в замяна на държавни поръчки.

Гражданите започнаха да се събират още от обяд в центъра на австрийската столица. Пред сградата на канцлера на площад „Балхаусплац“ те издигнаха плакати обвиняващи правителството в корупция и искания за оставка на правителството и свикване на парламентарни избори.

По-рано през деня Щрахе подаде оставка с цел предотвратяването на разпада на управляващата коалиция.

От опозицията вече поискаха оставката на цялото правителство и свикването на нови парламентарни избори.

Канцлерът и коалиционен партньор на Щрахе Себастиан Курц все още не е направил изявление по повод корупционния скандал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG