Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ивет Лалова, която повторно се научи да ходи и пак затича по пътя на победите


Ивет Лалова по време на Олимпиадата в Рио през 2016 т.
Ивет Лалова по време на Олимпиадата в Рио през 2016 т.

Ивет Лалова спечели квота за учатие на пета Олимпиада в състезателната си кариера. През уикенда българската лекоатлетка победи в бягането на 200 м. от турнира Сейко Голдън При в Осака, Япония, а резултатът й бе достатъчен за покриване на норматива за игрите в Токио през 2020 г. Нейната кариера наистина е една от най-бляскавите в историята на българския спорт, но тя едва ли щеше да бъде възможна без силата на духа й.

14 юни 2005 г., олимпийският стадион в Атина. Ивет Лалова загрява преди старт от веригата „Супер гран при“. Година по-рано на същия стадион Лалова е станала 4-та на 100 м. и 5-та на 200 м. на Олимпийските игри, които се проведоха в южната ни съседка.

От началото на 2005 г. Ивет е в невероятна форма и е вече европейска шампионка на 200 м. в зала и е спечелила турнира „Златен шпайк“ в Острава, а резултатът й от финала я поставя на 2-ро място в годишната ранглиста.

По време на загрявката на състезанието в Атина обаче Ивет се сблъсква с друг лекоатлет. Тя се опитва да предотврати удара, но шпайкът й остава забит в пистата, а от получилия се камшичен удар се чупи бедрената й кост.

В болницата научава от докторите, че с кариерата й най-вероятно е свършено и дори ще трябва наново да се учи да ходи. Лалова претърпява 7 операции, а в крака й е поставен 38-стантиметров пирон.

„Тя ще проходи, но да тича... Не съм сигурен. Ако има воля, може и да се научи да тича, но ще е бавно, разбирате ли? Бавно“, заявява гръцкият ортопед, който пръв преглежда Лалова и помага за лечението й.

Какво се случва в следващите 2 години остава скрито за феновете, както е с по-голямата част от живота на спортистите.

На 29 май 2007 г. Ивет се завръща след двегодишно отсъствие по време на състезание в Белград и очакванията към нея не са много високи. Тя обаче печели спринта на 100 м. и покрива норматив за предстоящото световно първенство в Осака и Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

През 2012 г. в Хелзинки печели европейската титла на 100 м. и става първата българка с подобно постижение. Тя е участник и на Олимпиадите в Лондон 2012 г. и Рио през 2016 г., като в Бразилия се завръща на финала на 200 м. През 2016 г. Лалова печели и невероятните 2 сребърни медала на 100 и 200 м. от европейското първенство в Амстердам. През 2018 г. печели и най-комерсиалното състезание в леката атлетика - Диаментената лига с победа на 200 м. на изданието на турнира в Стокхолм.

Ивет Лалова е родена на 18 май 1984 г. в София в спортно семейство. Като малка се занимава с плуване и гимнастика, но в средата на 90-те се насочва към леката атлетика. Дъгло време й е нужно да убеди баща си, че това е спортът, който е нейно призвание, но в крайна сметка успява. В продължение на дълги години носи званието „Най-бързата бяла жена“.

През 2012 г. основава „Ивет Лалова Спринт Академи“, която развива както професионален, така и любителски спорт. Част от мисията на академията е да пропагандира основни идеали, принципи и ценности на спорта, както и да се бори срещу всякакви форми на дискриминация и насилие в него. През 2013 г. Ивет се омъжва за Симоне Колио, с когото е заедно от 2009 г.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG