Връзки за достъпност

Извънредни новини

По следите на един имот: Цацаров обеща "публичен достъп" до документи по съмнителна сделка


Главният прокурор Сотир Цацаров.
Главният прокурор Сотир Цацаров.

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завършва така, както и започна – с опровержение на информация от сайта „Биволъ“ за придобиването на апартамент от строителната фирма „Калисто Мати“ ЕООД. Държавното обвинение разпространи специално становище на Цацаров по въпроса.

Става въпрос за жилище с площ от 55.5 кв. метра в центъра на Пловдив, което първоначално бе вписано като дарение към семейството на Сотир и Меглена Цацарови, а впоследствие основанието за придобиване бе редактирано на „покупко-продажба“. Наложилата се промяна бе обяснена с допусната техническа грешка.

Случаят бе описан от „Биволъ“ още в края на 2007 г., непосредствено преди избора на настоящия главен прокурор. Тогава той нееднократно обясни, че всичко около сделката е вярно, освен обстоятелството, че апартаментът му е бил дарен.

Последва проверка на Етичната комисия на ВСС по случая, която не установи нищо нередно. Кадровиците в съдебната власт не видяха проблем и в друга имотна сделката на семейството на Цацаров, за която стана ясно, че е била сключена на симулативна цена. Така в крайна сметка той бе избран за главен прокурор, а мандатът му изтича в края на тази година.

Сега разследващият сайт информира, че след спирането на имотния регистър за повече от денонощия в петък, от партидата на „Калисто Мати“ са изчезнали данните за въпросната сделка с Цацарови. Името на фирмата пък е заличено от информацията за придобиването на същия апартамент от семейството на главния прокурор.

Справка на Свободна Европа установи, че името на продавача по сделката е заличено още преди спирането на имотния регистър на 19 май. Причината за това обаче засега остава неизвестна, а и самият Цацаров е пропуснал да я уточни.

„Готов съм да предоставя отново за публичен достъп документи (нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др.), представени от мен и за нуждите на проверката във ВСС още през ноември 2012 г., по предния сигнал на „Биволъ“ преди 7 г. Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им“, заявява главният прокурор в становището си.

Цацаров добавя, че последната информация е била цитирана в телевизионен ефир от лидера на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов. Главният прокурор пише, че за него са ясни „както целите, така и сценаристите на тези публикации“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG