Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Не мога да си взема парите”. Случаят с вестник "Стандарт" и ехо от КТБ


Може ли месеци наред една компания да бави възнагражденията на служителите си? Може. А възможно ли е срещу тази фирма да има влезли в сила присъди и въпреки окончателната дума на съда, години по-късно хората все още да не са получили нито заплатите си, нито обезщетенията, нито парите за съдебните разходи? Отговорът и на този въпрос е положителен.

Искра Крапачева работи като журналист в културния отдел на вестник “Стандарт” от 2004 година. Напуска през 2016 година, след като месеци наред работи без да получава заплащане.

“Превеждаха ни ги много нередовно. Започнаха на ръка да ни дават по някакви 100-150 лева на седмица. Една седмица има, другата седмица няма”, разказва Крапачева, докато показва голяма папка с документи.

Тя все още не е получила парите, които е изработила. Разбрала е от медиите, че вестникът е сред финансираните индиректно от КТБ, но нито стотинка от милионите не стига до нея. Носи в себе си съдебни решения, кореспонденция с адвокати, частни съдебни изпълнители, информация за запорирани сметки и цялата история на една битка, която на хартия изглежда приключила, но в действителност не е.

Искра Крапачева в интервю за Свободна Европа
Искра Крапачева в интервю за Свободна Европа

“Бяха ми се натрупали много неизплатени трудови договори, както и авторски. Когато напуснах, обещаха, че всичко ще бъде изплатено. Тогава бяха към 5-6 хиляди лева. Напуснах на 1-ви декември 2016 година, получих едни пари в края на месеца. Оттогава започнах да се обаждам непрекъснато на главната счетоводителка”.

След три месеца чакане Искра Крапачева завежда дело срещу “Стандарт Нюз”, издателя на вестник "Стандарт". И го печели. Въпреки това и до днес не е получила дължимото. Срещу компанията има висящи около 20 изпълнителни дела при различни частни съдебни изпълнители за дължими над 3 милиона лева - към служители, различни доставчици и държавата.

Кой е собственик на вестника? И връзката с КТБ

През 2002 г. Тодор Батков става едноличен собственик на „Стандарт”. През 2011 г. 34,5% от акциите са прехвърлени на „ГМ Прес” – дружество, което е създадено няколко месеца преди сделката. Освен в „Стандарт нюз”, „ГМ Прес” има участие в „Интермедиа” - тогава издател на вестниците „Шоу”, „Над 55” и сайта „Блиц”.

След поставянето на КТБ под особен надзор през юни 2014 г. става ясно, че „ГМ Прес” е получило от банката индиректно 6 млн. евро чрез дружеството „Булит 2007”. Същата година по искане на „Булит 2007” срещу „ГМ Прес” е открито производство по несъстоятелност. Парите на КТБ не са върнати.

През август 2017 г. „ГМ прес” излиза от собствеността на „Стандарт нюз”, като акциите са прехвърлени на „Пресгрупа Утро”, която е част от австрийското „БГ Приватинвест”.

През януари 2018 г. Тодор Батков заявява, че дарява акциите си в „Стандарт” на журналистите. Мажоритарният дял от 65,5% в изданието е прехвърлен на "Мастър Пи Ар" - фирма, в която най-голямо участие има главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова. В края на 2018 г. на общо събрание акционерите я освобождават като член на съвета на директорите заедно с Тодор Батков, брат му Мартин Батков и Светлин Панов. В борда остава “Пресгрупа Утро”. Идват неизвестните в медийните среди Георги Иванов и Любен Любенов. Славка Бозукова и днес е главен редактор.

“Вместо да дойде и да говорим, тя ходи по медиите"

“Когато напуснахме, нас направо ни отписаха. Все едно никакви задължентия нямат”, казва журналистката Искра Крапачева. След като печели делото, а изпълнението му така и не се случва, се намесва и частен съдебен изпълнител. Той трябва да уведоми “Стандарт”, че предстои опис на имуществото. Това обаче се оказва невъзможно, защото през това време редакцията на вестника се мести четири пъти. Сега се намира в луксозна бизнес сграда в центъра на столицата. Там се срещаме със Славка Бозукова - главен редактор на изданието. Тя казва, че в момента прави всичко възможно да спаси медията.

Славка Бозукова - главен редактор на "Стандарт"
Славка Бозукова - главен редактор на "Стандарт"

“Не искаме никой да слага край на магията “Стандарт”. Планираме плащания. Трябва да увеличим приходите, за да започнем да плащаме задълженията. В момента изкарваме толкова, колкото да може изданието да излиза. От 100 служители вече имаме само 25 души”.

Бозукова споделя, че е разстроена от медийния шум. Спомня си, че последно е водила разговор с Искра Крапачева преди две години. “Вместо да дойде и да говорим, тя ходи по медиите. Нека донесе съдебното решение и да се разберем като хора, които са работили заедно”.

Запорът също не води до нищо. Съдия изпълнителят получава следното съобщение от трите банки, в които “Стандарт Нюз” има сметки”: “Дължимите суми не могат да бъдат обезпечени, поради липса на достатъчно авоари”. Сметките се оказват празни. Вестникът обаче продължава да излиза.

Делото е спечелено, заплатите ги няма. Какво става във вестник "Стандарт"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG