Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Твой ред е, к...о". Активисти за независим Крим "допълниха" рисунка на Путин


"Украсеният" блок в Симферопол
"Украсеният" блок в Симферопол

На един от калканите на жилищен блок в Симферопол е изобразен президентът на Русия Владимир Путин в униформа. Градът е столица на Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Тази сутрин обаче „портретът от стената“ осъмна допълнен – върху ръкава на президента се появи изписан с шаблон надпис, с големина 100 на 150 см, съобщава кореспондент на Радио Свобода. Надписът гласи:

„ФСБ, хайде да играем.

Е2 – Е4.

Твой ред е,

Кучко“

ФСБ е съкращение за Федералната сружба за безопасност, наследник на КГБ. Е2-Е4 пък е популярен ход за начало на шахматна партия, а в Русия много хора го свързват с романа „Дванайсетте стола“ на Илф и Петров.

Веднага мястото бе обградено от цивилни и униформени полицаи. Не стана ясно защо. С по-малки букви, отстрани на основното послание, има и подпис:

„Телеграм – Партия на независимостта на Крим „Суверенен Крим“. Това е профил в популярната в Русия социална мрежа Телеграм, създаден през април.

Хората, които са се идентифицирали като представители на организацията, са се свързали с Радио Свобода по Телеграм и са обяснили, че са нарисували надписа рано тази сутрин. Те са споделили, че крайната им цел е независимостта на Крим и че планират още подобни акции.

Русия пое контрола над Крим през 2014 г. след като изпрати войници без обозначителни знаци, превзе ключови обекти и свика референдум, който Украйна и повечето страни по света не признават.

Правозащитни организации и западни правителства твърдят, че Русия провежда кампания за потискане на кримските татари и други граждани, които се противопоставят на анексията на полуострова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG