Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Рискът от ядрена атака е най-висок от времето на Втората световна война


Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от времето на Втората световна война, съобщава Ройтерс като цитира високопоставен експерт по сигурността от ООН. Рената Дуан, директор на Института за изследвания в областта на разоръжаването, заяви в Женева, че всички страни, които притежават ядрено оръжие, имат действащи програми за неговата модернизация. Според Дуан средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, отчасти поради стратегическото съперничество между САЩ и Китай.

Традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани от появата на нов тип война с нарастваща доминация на въоръжени групи и частни военни формирования, както и на нови технологии, размиващи границата между отбрана и нападение, смята експерът.


През последните две десетилетия преговорите за разоръжаване бяха в задънена улица, а 122 страни подписаха през 2017 г. Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия , „отчасти поради чувство на безсилие, и отчасти заради осъзнаването на рисковете“, смята Дуан.

"Има нужда да бъде признато, а този въпрос някак си липсва от полезрението на медиите, че рискът от ядрена война в този момент е особено висок”.


Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г., припомня БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG