Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява Министерството на финансите за изплатени в повече партийни субсидии


Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да предостави на прокуратурата информация за партийните субсидии през 2018 г.
Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да предостави на прокуратурата информация за партийните субсидии през 2018 г.

Върховната административна прокуратура (ВАП) ще провери Министерството на финансите (МФ) по повод информацията, че през 2018 г. партиите, имащи право на държавна субсидия, са получили над 6.5 млн. лв. повече, отколкото им се полага. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от държавното обвинение.

Данните бяха изнесени преди два дни в „Шоуто на Слави“ след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Според отговора, получен от екипа на предаването, партиите са взели по 13.23 лв. на получен глас, вместо по 11 лв. на глас, както предвижда законът.

„Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т.е. с 6 519 540 лв. повече”, посочват от прокуратурата с уточнението, че освен от МФ предстои да бъдат изискани документи от ЦИК и Сметната палата.

Целта на проверката е „да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон“.

Разкритията на „Шоуто на Слави“ станаха повод премиерът Бойко Борисов отново да декларира, че от ГЕРБ са готови да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии. Но по думите му – не и за сметка на независимостта от „червените олигарси“.

Намаляването на държавната подкрепа за партиите сред основните въпроси в референдума, иницииран от екипа на предаването през 2016 г. Над 70% от участвалите в допитването тогава подкрепиха идеята за намаляване на партийните субсидии, но то не стана факт, защото не достигнаха няколко хиляди гласа, за да бъдат резултатите от референдума задължителни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG