Връзки за достъпност

Извънредни новини

България събира оферти за АЕЦ "Белене"


Строителната площадка на АЕЦ "Белене"
Строителната площадка на АЕЦ "Белене"

Процедурата за избор на стратегически инвеститор на проекта АЕЦ „Белене“ вече е обявена официално, съобщиха от енергийното министерство.

Това е възможно след като през юни миналата година парламентът и правителството решиха да рестартират проекта.

Министерството на енергетиката отправи покана към компании, които имат интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещия проект, както и за купуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Българската страна ще участва с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

Заявление за участие в откритата процедура могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Тя трябва да приключи след година.

Българската страна, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания.

Преди четири месеца министър Теменужка Петкова заяви, че американската „Дженеръл електрик“ писмено е заявила намерение да участва като инженер и доставчик за проекта „Белене“. По думи на Петкова са водени разговори с Китайската държавна ядрена корпорация CNNC, корейската хидро-атомна енергийна компания, а интерес е заявила и френската „Фраматом“.

В началото на месец март пък вицепремиерът Томислав Дончев заяви в интервю пред бТВ, че съоръжението АЕЦ „Белене“ няма как да бъде завършено без участието на руската „Росатом“.

Темата за участието на компанията бе застъпена и по време на разговорите между премиера Бойко Борисов и Дмитрий Медведев по време на визитата на руския министър-председател в България. Като част от делегацията за неговото посещение у нас беше и генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции, уточнват от енергийното минстерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG