Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бул Инс" ще плати по 50 000 лв. на близките на жертвите край Своге


Обвиняеми за трагедията край Своге към момент са общо осмина души

Застрахователната компания "Бул инс" ще ревизира решението си да не плаща обезщетения на близките на 20-те жертви на трагичния инцидент с автобус по пътя за Своге през август 2018 г. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Проданов пред Медиапул.

Около 24 часа, след като стана ясно, че застрахователят е превел едва по 10 лв. на роднините на загиналите, компанията реши да преосмисли ситуацията заради обществения натиск и да им изплати минималната сума по застраховка "Злополука" при смъртен случай – по 50 000 лв.

"Заради обществения натиск и медийните спекулации управителният съвет взе решение да уважи предявените претенции на близките на загиналите в катастрофата край Своге“, заяви Проданов.

Претенции за обезщетения по застраховка "Злополука" могат да предявяват в офисите на "Бул инс" не само наследниците на загиналите 20-има души, но и ранените при катастрофата. По този начин общият разход на компанията за обезщетения заради трагедията край Своге ще надхвърли 1 млн. лв.

До сряда сутринта официалната позиция на застрахователя беше, че компанията не дължи обезщетения, тъй като фаталният курс с автобус на фирма "Мобилус 5" ООД няма характеристиките на редовен обществен превоз, нито на случаен превоз, а става дума за споделено пътуване.

При катастрофата с автобуса на пътния участък край Своге на 25 август 2018 г. загинаха 20 души. Първоначално прокуратурата обвини по случая само шофьорът на катастрофиралия автобус Григор Григоров, защото шофирал с превишена скорост.

В средата на април обаче държавното обвинение излезе със становище, че за инцидента е спомогнало и лошото качество на пътната настилка в този пътен участък. Затова и с обвинения се сдобиха още седмина души, сред които бившите членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Дончо Атанасов и Светослав Глосов, както и изпълнителният директор на ремонтиралата пътя фирма „Трейс София“ ЕАД – Бисер Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как живеят наркозависимите при талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG