Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британското разузнаване е предупредило за готвени руски кибератаки в 16 страни от НАТО


Джеръми Хънт по време на речта му в Лондон
Джеръми Хънт по време на речта му в Лондон

Великобритания е споделила разузнавателна информация за руски кибератаки с 16 държави от НАТО и така е помогнала за предотвратяването им. Това каза британският външен министър Джеръми Хънт по време на конференция на НАТО по киберсигурност, цитиран от АФП.

„През последните 18 месеца Националният център за киберсигурност сподели информация с 16 съюзнически държави от НАТО и с дори още повече извън алианса за руската дейност в страните им“, заяви Хънт на срещата, на която присъстваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посланиците на страните членки на организацията.

Той обвини Русия в глобална кампания срещу ключова цифрова инфраструктура, съобщи още АФП. „Заедно ние имаме инструментите да отговорим на тези атаки. Трябва да сме готови да ги използваме“, добави Хънт.

„Ние сме готови да използваме необходимите средства срещу кибер атаки, но потенциалните нападатели трябва да знаят също, че възможностите ни не са ограничени само до киберсферата“, коментира Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на алианса обяви на срещата, че държавите членки подсилват възможностите си за борба с киберзаплахи. Защитата от кибератаки е приоритет на НАТО, очертан на среща през 2016 г. във Варшава.

По време на изборите в България през 2015 г. сайтовете на ЦИК и на МВР бяха атакувани. ДАНС наскоро потвърди тезата на тогавашния президент Росен Плевнелиев, че кибератаката идва от Русия.

Българските и британските власти наскоро бяха обединени в разглеждането на друг случай на руски атаки – отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитичния агент новичок на територията на Обединеното кралство и атаката срещу българския оръжеен производител Емилиян Гебрев, който твърди, че е бил отровен с подобно вещество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG