Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асоциацията на европейските журналисти: Цацаров да провери дали „Възраждане“ е законна


Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) поиска главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка на съответствието на партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии (ЗПП).

Причината е предизборен клип, публикуван на страницата на формацията във Фейсбук, който показва 10-секунден показен разстрел, извършен с две автоматични оръжия. „В този клип стреляме срещу медии като вашата“, поясни лидерът на партията Костадин Костадинов в телефонен разговор със Свободна Европа.

Реакция на прокуратурата все още няма. По неоофициална информация на Свободна Европа случаят не представлява интерес за държавното обвинение.

АЕЖ се позова на разпоредбите на Конституцията, която забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт, и на ЗПП, където е записано, че партиите „използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели“.

„Разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи, а по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт“, изтъкват от организацията.

АЕЖ настоява Костадинов да бъде разследван за водене на организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения и да му бъде потърсена наказателна отговорност. Законът предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба до 30 хил. лева за това престъпление.

„Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения“, призоваха още от АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG